centrulsakura@gmail.com       0769231018  Instagram Centrul Sakura    Youtube Centrul Sakura    Facebook Centrul Sakura Terapie Bucuresti                

         0769231018           

terapie somatoemotionala Centrul Sakura Bucuresti
T

erapia Somato-Emoţională o inițiez întotdeauna cu o consultaţie terapeutică!
Din ce în ce mai mulţi oameni spun cel puțin odată pe zi că sunt stresaţi sau că îi doare ceva. Dar oare conştientizăm că în adâncul ţesuturilor noastre poate stau traume, emoţii reprimate, şocuri emoţionale? Ei bine…în cabinet, de cele mai multe ori, în timpul consultaţiei, pacientul conştientizează multe dintre aceste şocuri, şi de aici, putem începe planul terapeutic de tratament.

Șocul emoțional:

Şocul emoțional sau șocul psihologic este o stare în care un om este copleșit de emoțiile sale și nu le poate face față. Această supraîncărcare emoțională apare în urma unui eveniment traumatic. Nu se poate prezice dacă un eveniment va crea sau nu un șoc emoțional. Seriozitatea unui eveniment nu este obiectivă, fiecare om va avea un sentiment diferit. Atunci când un șoc emoțional nu este “îngrijit” şi corpul echilibrat, acesta poate duce la traume psihice, care pot conduce la dezvoltarea unor boli psihosomatice. Șocul emoțional va altera apoi buna funcționare fiziologică a unei părți a corpului, şi poate merge din aproape în aproape, până când va afecta mai multe părţi ale corpului.

Care sunt simptomele șocului psihologic?
Simptomele traumei emoţionale, psihologice, pot apărea rapid sau după evenimentul traumatic:
• tulburări de somn: oboseală extremă, insomnie, coșmaruri, treziri frecvente etc.
• tulburări de alimentație: bulimie, pierderea poftei de mâncare, anorexie etc.
• tulburări de anxietate: sărituri frecvente, agitație, anxietate, dificultăți de concentrare, tremor, palpitații, transpirații abundente etc.
• tulburări de dispoziție: furie inexplicabilă, retragere, depresie, izbucniri de violență etc.
• dureri răspândite: dureri de cap, dureri de spate etc.
Este posibil ca fiecare om să reacționeze diferit, iar simptomele pot diferi!

Șoc emoțional și terapia
Consultarea unui terapeut specializat, atunci când cineva este conștient că a experimentat un astfel de șoc, poate fi eliberator și face posibil ca emoțiile să nu fie sursa unor somatizări semnificative, adaptări asociate și dureri care pot deveni cronice.

Osteopatie/ Terapie somato-emoțională
Abordarea somato-emoțională a terapiei sau osteopatiei face posibilă eliberarea acestor emoții îngropate în organism. Aceste emoții sunt „imprimate” în țesuturi și sunt cauza durerii sau a defecțiunilor fiziologice. Munca somato-emoțională presupune identificarea și eliberarea acestor puncte de tensiune. Osteopatul/Terapeutul poate cere și participarea activă a pacientului în timpul acestor ședințe, în special prin verbalizarea emoțiilor, sentimentelor sau lucrând cu respirația.

Osteopatie energetică
Osteopații/Terapeuţii care practică osteopatia/terapia energetică, au o practică diferită și sunt la fel de interesați de latura fizică, cât și de cea emoțională. Acest lucru le permite să detecteze șocuri emoționale, uneori vechi, de care pacientul nu este conștient. Acest șoc este atunci la originea simptomelor pacientului. Terapeutul energetic permite apoi conștientizarea acestui șoc și ajută corpul energetic să-și recapete o bună circulație și funcționare.

Reacții emoționale
În urma unui șoc psihic, durerea de somatizare este în principal cea care îl determină pe pacient să consulte un terapeut/osteopat. În ciuda întrebărilor ample despre debutul durerii și istoricul pacientului, terapeutului îi poate fi dificil să identifice la prima vedere evenimentul traumatic de la originea simptomelor fizice. În timpul consultației, pacientul poate experimenta reacții emoționale. Emoțiile reapar la suprafață lucrând la blocaje mecanice! Aceste reacții sunt comune și arată blocaj emoțional nedigerat. Datorită manipulărilor sale blânde și verbalizării (punând cuvinte asupra afecțiunilor), osteopatul/terapeutul ajută la „golirea” acestei supraîncărcări emoționale și, uneori, la conștientizarea faptului că un astfel de șoc, într-adevăr, a existat.

Aceste reacții emoționale pot fi:
• mișcări rapide ale ochilor;
• tremur;
• senzație de cald sau frig;
• plâns sau chicotit;
• emoții violente: dorința de a țipa, tristețe intensă etc.
Munca în terapia/osteopatia somato-emoțională și terapia/osteopatia energetică constă în eliberarea corpului fizic de această debordare emoțională dar și în conștientizarea șocului.

Sfaturi de la terapeut pentru a trece peste acestea

Primul pas este să devii conștient de un șoc emoțional și să-i cauți originea. Unii oameni vor observa imediat impactul șocului inițial asupra vieții lor de zi cu zi, alții își vor reprima emoțiile și își vor relua viața, în ciuda strigătelor de alarmă fizice sau psihologice.

Iată ce recomandă terapeutul:

• Vorbește! Verbalizarea îți va permite să pui cuvinte durerii. Fie în grupuri de suport, fie la un psiholog sau la cineva în care ai încredere, care îți va întâmpina emoțiile.
• Să fii însoțit de un psiholog dacă suferi de tulburări de anxietate sau depresie!
• Practică meditația și/sau relaxarea, pentru a-ți limpezi mintea și a te reorienta asupra momentului prezent!
Mergi constant la masaj sau la terapia atingerii!
Integrează în viaţa ta de zi cu zi, la recomandarea specialistului, aromaterapia şi uleiurile esenţiale de grad terapeutic! Ele sunt suportul numărul unu pentru a-ți ajuta emoţiile! Nu lua uleiurile “după ureche”, pentru că dacă nu le folosești corect, ele te pot ajuta pe termen scurt, însă pe termen lung, pot cauza disfuncţii. Nu se iau uleiuri fără o recomandare!
• Practică o activitate fizică sau artistică pentru a te exprima și a-ți elibera emoțiile!
• Ai grijă de tine, de corpul tău și de emoțiile tale!
• Petrece mult timp în natură, printre copaci şi plante!
• IUBEŞTE - ZÂMBEŞTE- TRĂIEŞTE CLIPA!