centrulsakura@gmail.com       0769231018  Instagram Centrul Sakura    Youtube Centrul Sakura    Facebook Centrul Sakura Terapie Bucuresti                

         0769231018           

Blog Centrul Sakura Bucuresti

“Comori de preț și untdelemn sunt în locuința celui înțelept, dar omul fără minte le risipește.” Proverbe 21:20
În mod evident, oamenii înțelepți, din vechime puneau un mare preț pe ceea ce numim noi astăzi bogăție sau valori materiale (adică bani, proprietăți, bunuri materiale, metale prețioase, animale, etc), dar și UNTDELEMN sau ulei. (adică uleiuri esențiale)
Un om înțelept poate deține aceeași informație sau poate să aibă acces la aceeași informație, ca un om de rând…însă, modul diferit în care aplică și beneficiază de acea informație – îl face înțelept.
Se pare că în vechime, noțiunea de untdelemn sau ulei era bine cunoscută, iar în Biblie sunt peste 200 de referințe la uleiuri și fragrante aromatice (în termenii noștri de astăzi - uleiuri esentiale și apă florală)… mai exact sunt 264 de referințe și sunt menționate 33 de uleiuri.
Însuși Dumnezeu a dat poruncă și instrucțiuni lui Moise, despre cum și ce să conțină Uleiul Sfânt.

Uleiul Sfânt conținea: Smirnă, Scorțișoară Mirositoare, Trestie Mirositoare sau Obligeana, Cassia și Măsline.
Exodul 30:22-24 Domnul a vorbit lui Moise și a zis: “Ia din cele mai bune mirodenii: cinci sute de sicli de smirnă foarte curate, jumătate, adică două sute cincizeci de sicli de scorțișoară mirositoare, două sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare, cinci sute de sicli de cassia, după siclul Sfântului Locas, și un hin de untdelemn de măslin.”

Uleiurile esențiale făceau parte din viața de zi cu zi a israeliților, evreilor, primilor creștini și a locuitorilor din vecinătăți.
Însă mă fascinează faptul că, deși nu cunoșteau compoziția chimică a uleiurilor și nu aveau o explicație științifică despre uleiurile pe care le foloseau… totuși, prin practică și observație au ajuns să discearnă că anumite uleiuri sau arome provocau efecte specifice.

Așa au ajuns să descopere uleiurile și aromele care le provoca sau le aducea o stare de bucurie, de pace… îi elibera de îngrijorare și ‘stres’… îi ajuta să gândească mai limpede, mai clar… îi eleva spiritual și îi făcea mai eficienți în rugăciunile și activitățile lor spirituale… - și bineînțeles - aceste descoperiri s-au transmis mai departe.


Uleiuri Esențiale tămăduitoare / biblice / vindecătoare
Psalmul 45:7 …”De aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a uns cu un untdelemn de bucurie, mai presus decât pe tovarășii Tăi de slujbă. Smirna, aloea și cassia îți umplu de miros plăcut toate vesmintele; în casele tale împărătești de fildeș te înveselesc cu corzi.”

Proverbe 27:9 “Cum înveselește untdelemnul și tămâia inima, așa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten.”

Isaia 61:3 “…Să dau celor întristați din Sion, să le dau o cunună împărătească în loc de cenușă, un untdelemn de bucurie în locul plânsului, o haină de laudă în locul unui duh mâhnit, ca să fie numiți ‘terebinți ai neprihănirii’, ‘un sad al Domnului’, ca să slujească spre slava Lui.”
Uleiuri esențiale cum ar fi Tămaia, Smirnă, Aloe, Cassia și multe altele, au proprietatea de a ridica starea emoțională și de a stimula buna-dispoziție.
Proverbe 27:9 “Cum înveselește untdelemnul și tămâia inima…”
Proverbe 17:22 “O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele”

Astăzi este cunoscut faptul că o stare de bucurie și veselie, alături de o gândire pozitivă - stimulează și ridică sistemul imunitar, și astfel persoana beneficiază de ajutor și protecție împotriva bolilor.
Dacă ne gândim puțin la ceea ce astăzi se numește anti-depresiv, un untdelemn sau un ulei de bucurie este mult mai de dorit… și sunt încântată  de faptul că Young Living  are combinația de uleiuri esențiale JOY (bucurie) printre produsele oferite.

David spune în Psalmul 51:7 “Curăță-mă cu isop și voi fi curat; spală-mă și voi fi mai alb decât zăpada”
În vechime Isopul era folosit pentru curățirea spirituală, eliberarea de adicții și vicii. Era apreciat pentru ajutorul în meditație și pentru eliberarea fizică și emoțională pe care o producea.

Astăzi pe lângă multe întrebuințări uleiul esențial de Isop este folosit pentru a reduce anxietatea și a balansa emoțiile.
Unele uleiuri esențiale sunt menționate și în viața lui Iisus.
Matei 2:11 “Au intrat în casă, au văzut Pruncul cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu fața la pământ și I s-au închinat; apoi și-au deschis visteriile și I-au adus daruri: aur, tămâie și smirnă.

Uleiuri Esențiale tămăduitoare / biblice / vindecătoare
Ioan 12:3 “Maria a luat un litru cu mir de nard curat, de mare preț, a uns picioarele lui Isus și I-a șters picioarele cu părul ei; și s-a umplut casa de mirosul mirului.”
În pildele sau ilustrațiile lui Isus, din nou întâlnim untdelemnul sau uleiuri esențiale.
Luca 10:34 “…S-a apropiat de el i-a legat rănile și a turnat peste ele untdelemn și vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han și a îngrijit de el.”

Cuvântul grecesc ‘elaion’ folosit aici pentru ‘untdelelmn’ face referință la uleiul de măsline, folosit pentru răni și pentru a unge bolnavii (Marcu 6:13, Iacov 5:14)…și/sau la un amestec de uleiuri aromatice având ca bază uleiul de măsline folosit pentru ungerea capului și a corpului în semn de onoare și respect (Luca 7:46, Evrei 1:9)
Chiar în învățătura și practica apostolilor întâlnim folosirea untdelemnului.

Iacov 5:14 “Este vreunul printre voi bolnav? Să cheme pe prezbiterii bisericii; și să se roage pentru el, după ce-l vor unge cu untdelemn în Numele Domnului.”
Este interesant faptul că ungerea cu untdelemn/ulei precede rugăciunea pentru bolnavi.
Marcu 6:13 …”Scoteau mulți draci și ungeau cu untdelemn pe mulți bolnavi și-i vindecau”
Pentru cuvintele traduse ca ‘vindecare’ sau ‘tămăduire’ din Noul Testament, sunt folosite 3 cuvinte grecești diferite.
 
1) IAOMAI – înseamnă vindecare în mod ‘miraculos’ sau ‘instantaneu’ și se găsește de 30 de ori în NT. (Matei 8:13, Marcu 5:29, Luca 8:47, Ioan 12:40)
2) THERAPEUO – de unde avem cuvântul TERAPIE, se găsește de 40 de ori în Noul Testament. (Matei 4:23-24, Marcu 1:34, 6:13, Luca 5:15, Faptele Apostolior 5:16, 8:7)
THERAPEUO înseamnă, literar ‘a servi’, ‘a participa’, ‘a aștepta activ în smerenie’ sau în alte cuvinte ‘a vindeca gradual, în timp, prin îngrijire’
Câteodată rugăciunea, ungerea și vindecarea suferă mai multe etape sau stagii de-a lungul unei perioade de timp. Se cere compania unei alte persoane care ‘să trateze / să aibă grijă’ de bolnav prin a-și ajusta gândurile și atitudinea, pentru a fi mai receptivi și pentru a primi puterea vindecătoare din partea lui Dumnezeu.
THERAPEUO mai poate include si auto-îngrijirea cum ar fi Odihna, Exercițiul Fizic sau schimbarea în Dietă, împreună cu administrarea personală a uleiurilor.
Vindecările care au loc astfel - sunt la fel de miraculoase, doar că nu sunt instantanee.
3) SOZO apare de 3 ori în NT (Marcu 5:23, Luca 8:36, Fapte 14:9)
SOZO implică Vindecarea Fizică, Emoțională și Spirituală.
Literar SOZO înseamnă a deveni sănătos sau întreg în corp, minte și spirit.
În Marcu 6:13 …unde cei 12 apostolii ‘ungeau cu untdelemn pe mulți bolnavi și-i vindecau’ – cuvântul folosit pentru vindecare este THERAPEUO.
În Luca 10 …unde Isus mai trimite 70 de ucenici – cuvântul folosit pentru vindecare este THERAPEUO
Acum… următoarele două pasaje nu sunt deloc ușor de procesat, însă este important să observăm legătura pe care scriitorul o face între FRUNZĂ și VINDECARE.
Ezechiel 47:12 “Dar lângă râul acesta, pe malurile lui de amândouă părțile, vor crește tot felul de pomi roditori. Frunza lor nu se va vesteji, și roadele lor nu se vor sfârși; în fiecare lună vor face roade noi, pentru că apele vor ieși din Sfântul Locas. Roadele lor vor sluji ca hrană, și frunzele lor, ca leac.”
Apocalipsa 22:2 “În mijlocul cetății și pe cele două maluri ale râului era pomul vieții, rodind douăsprezece feluri de rod și dând rod în fiecare lună: și frunzele pomului slujesc la vindecarea neamurilor”

Din nou cuvântul grecesc folosit pentru leac și vindecare este ‘THERAPEUO’
Aduceți-vă aminte ce a spus Dumnezeu la început…

Geneza 1:11-12 … ‘Să dea pământul verdeață, iarba cu sămânță, pomi roditori, care să facă rod după soiul lor și care să aibă în ei sămânța lor pe pământ.’ Și așa a fost.
Pământul a dat verdeață, iarbă cu sămânță după soiul ei și pomi care fac rod și care își au sămânța în ei, după soiul lor. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
Dumnezeu a creat verdeața, iarba și pomii pe care apoi le-a numit bune – lucruri care sunt ‘materia primă’ pentru obținerea leacurilor și untdelemnului în vechime, respectiv a uleiurilor esențiale astăzi.

Sursa: Young Living
Fiziokinetoterapeut ,
Claudia Maria Șandru